12/20/2011

Miért ünneplem a Karácsonyt?

Valakinek a blogján olvastam egy posztot arról, miért nem ünnepli a Karácsonyt. Véleményem van a posztról, de ez most mellékes, inkább az a fontos, hagyott ott valaki egy megjegyzést, aki magát kereszténynek vallja, de nem tudja mit ünnepelünk Karácsonykor. Ezért tartom fontosnak megírni: Miért ünnepelem Jézus Krisztus születését?
Azért ünnepeljük a Karácsonyt, mert valami olyan csoda történt 2000 évvel ezelőtt Betlehemben, amikor Jézus Krisztus otthagyta a Mennyei világosságot és eljött erre a Földre (megszületett), "amikbe angyalok vágyakoznak betekinteni" (1 Pt1:12). Az Angyalok, akik jól ismerték Jézus Krisztust a Mennyből, ismerték mint Urukat, meglátják a Betlehemi istállóban, mint kicsiny gyermeket. És egyszerre angyali seregek sokasága kezdi énekszóval, emberek által is hallhatóan dicsőíteni az Urat: "Dicsőség Mennyben az Istennek" (Lk2:13-14) Miért kellett megszületnie Jézusnak szegény kisgyermekként? Mert ő jöhetett volna pompával, hatalommal, mint dicsőséges úr; lehetett volna dúsgazdag és hozhatott volna kincseket is, amiket itt szétoszt a Földön az emberek között, hiszen Istené minden kincs ezen a világon...de nem tette, mert a pénz irigységet szül, a kincsek elvesznek, a tárgyak elromlanak. Jézus Krisztus olyat hozott, ami örök, mindennél többet ér: szeretetet, örömet, szabadulást a bűnökből, kegyelmet, irgalmat, békességet....olyat hozott, amik örök értékek, amikre mindannyiunknak igazán szüksége van. És azért jött kicsiny gyermekként és szegénynek, hogy mindenki bizalommal mehessen hozzá, rang, kor, anyagi helyzettől...függetlenül. (Most nem kezdem el felsorolni az Ószövetségi próféciákat, amik beteljesedtek Jézus születésével és életével!)
Az tud Igazi Karácsonyt ünnepelni, aki a jászolban nem a tehetetlen gyermeket (Jézuskát) látja, hanem a dicsőséges, és feltámadott Jézus Krisztust, a Megváltót, az Élő Isten Fiát, Aki megnyitotta nekünk is a Mennyek kapuját, legyőzte az ősi ellenségünket a halált, feltámadt, felment a Mennybe és azt várjuk, hogy onnan ismét visszajöjjön. Ez a mi reménységünk, ezt ünnepeljük, ennek örvendezünk, ezért adunk hálát....mert nekünk ilyen hatalmas és bölcs és szerető Urunk van,  Aki minket Fia által a gyermekeivé fogad!
Isten adja, hogy szülessen meg az Úr Jézus a Te szívedben is :-) 
Karácsony szent ünnepén
Szívből azt kívánom,  
Legyen béke a szívekben  
S az egész világon!  
Szülessen meg az Úr Jézus
Mindenki szívében,  
Töltse be az egész földet  
Igazi, szent béke!
Kellemes ünnepeket, 
szeretetet, békességet,
Adjon Isten mindenkinek!
(Tinyei Betlehemes)

Nektek mit jelent Jézus Krisztus testetöltése?

4 megjegyzés:

  1. Névtelen12/20/2011

    Nagyon köszönöm az írást, Zsu! Minden benne van.
    Áldott karácsonyi ünneplést!

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsuzsi!
    Én is olvastam ezt a postot. Szerintem minden a szívben dől el. Ezért nem gondolom, hogy ne ünnepelhetnénk meg december 24-ét. Mi igyekszünk nem használni a karácsony kifejezést. Helyette az Úr Jézus születését mondjuk, és ünnepeljük. S ilyenkor ajándékozok is. Nem csak a fiamnak, hanem mindazoknak (saját készítésű ajándékot) akiknek az adott évben sokat köszönhetek bármilyen szinten. Illetve sok fajta segítség megy mindenfelé.
    Elolvastam a megjegyzéseket, de nem olvastam, hogy bármelyikük is azt írta volna, hogy nem tudja mit ünnepel karácsonykor. Vergődésről olvastam, hogy nem tud mit kezdeni a karácsonnyal, mint olyannal. De majd a Lélek elvégzi mindenkiben a munkáját - akár bennünk, akár a testvérnőben.
    Egyébként furcsa érzés volt olvasni azt a bizonyos 'Karácsonyt nem ünneplek' írást. De a lényeg, hogy legyen szabadságunk arra nézve, amit teszünk. S az Úrban legyünk!
    Legyen áldott ünneped!

    VálaszTörlés
  3. Mártánál olvastam... A kislánya mondta, ha cica lenne, megmondaná Micinek, hogy ne féljen... Jézus azért született, mert mi, emberek csak emberül értünk, ahogy a cicák is csak cicául...

    VálaszTörlés
  4. Németh Pál mondta (és nekem nagyon tetszik): minden kereszténynek teológusnak is kellene lennie. Ha találkozunk olyanokkal, akik kérdéseket tesznek fel nekünk, tudnunk kell válaszolni.

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!