9/10/2013

Új függőség

A sorozat kitalált helyszínen, Yorkshire-ben játszódik egy nagybirtokon, melynek neve Downton Abbey. A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és annak szolgálói. A család V. György brit király uralkodása alatt birtokolja a downtoni birtokot. A történet a 20. század elején kezdődik, a Titanic elsüllyedésének évében, 1912-ben; s az I. Világháború előtti boldog békeidők minden csodálatos, reményekkel teli motívuma felfedezhető a történetvezetésben. A Titanicon két hozzátartozó is meghalt, különösen fájó egy unokatestvér elvesztése, aki a cím és a birtok örököse lett volna, és ő egyesítette volna családot a legidősebb lány reménybeli férjeként. A bonyolult angol örökösödési jog szerint a csak lányutódokkal rendelkező apa nekiáll tehát, hogy felkutassa és felkarolja azt a távoli másod unokatestvért, aki így a helyébe lép majd. Bár az amerikai édesanya nagy vagyont hozott a családba, amit ki lehetne vonni a birtokból, de a családfő nem szeretné eladni a birtokot, inkább lemond arról, hogy a gyermekei kapják meg azt. Döntése természetesen a szűk családját éppúgy felzaklatja és megosztja, mint a szolgálatukban álló cselédeket. Valamennyien kíváncsian várják, hogy a felső-középosztálybeli ügyvédként dolgozó (!!!) örökös megérkezzen a faluba és bemutatkozzon új otthonában. A családfő édesanyja, az erős akaratú idős lady azonnal szervezkedni kezd, hogyan kerülhetnék el Downton Abbey elvesztését. Szövetségesére talál a menyében, Lady Grantham-ben, aki szintén azt szeretné, hogy valamilyen módon a legidősebb lány, Mary vihesse tovább, ha nem is a címet, de legalább a vagyon egy részét.
 A brit történelem nagy pillanatainak a család életére hatást gyakorló mozzanatait sorakoztatják fel a sorozat egyes évadai. Egy ilyen nagy pillanattal kezdődik az első rész, amelynek nyitó jelenetei a Titanic elsüllyedése utáni napon játszódnak. Izgalmas időszakban indul a sorozat, amikor a régi és az új találkozik (villany, telefon), s amikor a háború már a küszöbön áll, de igazán senki nem hiszi, hogy sor kerülhet rá. A jelenetek tökéletesen megkomponáltak, a díszletek, a berendezések, az enteriőrök, a kulisszák zseniálisak. Minden egyes képkocka cukorka a szemnek.
Miközben kanyarog a történet, izgalmas dolgokat tudhatunk meg a XX. századi Angliáról, a történelemről, a kastélyok mindennapjairól, arról, hogy lesz valaki komornyik, mik a terítés szabályai, miért kell kivasalni a The Times-t mielőtt az urak kezébe kerül...Ez, és megannyi titok vár azokra, akik belevágnak a Downton Abbey-be.
Ti szeretitek a kosztümös filmeket? És a sorozatokat?


 

10 megjegyzés:

  1. Óóó, hát üdv a klubban!!!! Imádom őket!

    Én már a vadiúj évadot várom, sóvárogva. 09.22. kezdődik is juhéjjjjjj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan gyönyörű ékszereik vannak, hogy csak bámulok! Pl az 1. képem Marynek. Kellene olyat csinálni magunknak...:-D

      Törlés
    2. Láttad az az 1 órás anyagot, ami a sorozat hátterét a kastélyt, ruhákat, szereplőket, stb. mutatja be?

      Törlés
  2. Jaj,elfelejtettem.

    Viki vagyok, 35 éves és sorozatfüggő :D :D :D

    VálaszTörlés
  3. Ma hamar megyek haza (csak fél napot dolgozom, van 4 óra túlórám) megnézek néhány részt a második évadból ma du, miközben kötögetek :-) Viki, Te milyen sorozatokat szoktál nézni? Ja, Zsuzsa vagyok, vérbeli sorozat-junkie :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, a teljesség igénye nélkül.... :D
      Good wife, Sherlock, Mad men, boardwalk empire, Luther, Breaking Bad, Revenge, Scandal, Modern family, The big bang theory, Parks and Recreation, Dexter, Sons of anarchy, Trónok harca, Mentalist, IT crowd, Criminal minds,

      és még biztos van, ami nem jutott eszembe

      +nagyon szeretjük az angol sorozatokat, de ezek ritkán jutnak el Mo-ra, pl. life on mars, mad dogs, accused, the shadow line, misfits, black mirror

      Van olyan ami csak 6 részes mini sorozat.

      Így visszanézve duuurrvaaaaaaaaaaaa :D

      Törlés
  4. Én is sorozatfüggő vagyok, és nem olyan rég kattantam rá az angol sorozatokra. Külön jelenségek számomra a cselédség figurái és a köztük lévő szigorú hierachia. A "Csengetett Mylord?"-ban is imádtam a cselédséget! :) De a mai Anglia vidéi életét "bemutató" sorozatokat is kedvelem, én ide sorolom a Midsommeri gyilkosságokat és a Doc Martint is. Kíváncsi leszek, hogy a Candlefordi kisasszonyokból készítenek-e újabb évadat... ez szintén visszarepít a múltba! :-)

    VálaszTörlés
  5. :) Én is már a folytatást várom türelmetlenül,mert télen végigfaltam az egész sorozatot.:)

    VálaszTörlés
  6. Kellett ezt mutatnod?! Gondoltam, hímzés közben belenézek... Hát 3 rész alatt a tűt sem fűztem be! :)

    VálaszTörlés
  7. Mindenki az új részt várja. A zenéje egyszerűen lenyűgöz, meg minden, igazi Anglia. Kicsi zord és konok, ugyanakkor délceg és bájos is. :) Örülök, hogy Te is nézed. Alig várod majd a következőt és a következőt... :)

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!