11/29/2013

Mézeshetek

Puha mézeskalács nem urban legend :-) A recept zsenialitása az, hogy a megsütés pillanatától az elfogyasztás pillanatáig puha-omlós, nem kell semmi cseles almával dobozban tartani vagy egyebek, fémdobozban hetekig eláll - ha nem tud róla a család:)

Hozzávalók:
25 dkg méz
1 csomag mézes fűszerkeverék (vagy fahéj-szerecsendió-szegfűszeg őrölve)
30 dkg vaj
3 tojás (+1 a díszítéshez)
25 dkg cukor
1 kg liszt
szódabikarbóna
 
A 25 dkg mézet és a mézes fűszerkeveréket összeforralom, majd a tűzről levéve belekeverek 30 dkg margarint, és addig kevergetem amíg az szépen el nem olvad (vagy nem kevergetem, de ez titok:). Egy nagyméretű tálban 3 tojást 25 dkg (barna)cukorral és csipet sóval habosra keverek a jó kis kézi habverővel vagy fakanállal, majd beleteszek annyi lisztet, amennyit felvesz, utána belekeverem a mézes-margarinos keveréket, majd egy újabb adag lisztet, amibe kicsit belekeverek 3 teáskanál szódabikarbónát, és szépen egységessé keverem-gyúrom, addig teszek hozzá lisztet, míg összeáll, de nem ragad a tészta, majd szépen folpack fóliába csomagolva minimum 3 órára a hűtőbe teszem (általában a sütés előtti napon készítem el, az a legkényelmesebb, egyes állítások szerint állás nélkül is kiválóan kezelhető a tészta, de én azt nem teszteltem), aztán meg lehet nyújtani, szaggatni, díszíteni, sütni, forró (190 fok) sütőben 5-6 perc alatt kisül, frissen puha, kicsit megkeményedik, dobozban 1 nap alatt visszapuhul
A recept hivatalosan 1 kg lisztet ad meg, de lehet lisztkeveréket is használni: grahamliszt, tönkölyfehérliszt és durumliszt vegyesen, változó arányban.
A díszítésről: még sütés előtt kell megkenni tojássárgájával, hogy szép fényes legyen, ez kötelező elem, ha cukrot, franciadrazsét, diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket... akarunk rátenni, azt a tojássárgájával megkent felületre kell rányomkodni. Aki igazán jót akar, próbálja ki aszaltszilvás díszítéssel, tökéletes ízvilág a mézes a szilvával, tojásfehérjés díszítést a már megsült mézesre kell használni, apró konyhatrükk, simán működik a fényes felület egész tojás kikeverésével, aki nem túl jó tojásfehérjék elhasználásában, az egyszerűen kikevert tojással kenje meg a mézeskalácsokat.
A tészta remekül fagyasztható nyersen, de a hűtőben napokig eláll, ha úgy alakul az élet.
Díszítés: A kisütött mézeskalács felületét cukormázzal is díszíthetjük (írhatjuk meg). Ehhez egy tojás fehérjét egy csipet sóval felverünk, a kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi porcukrot keverünk (hogy fényes legyen tehetünk bele 1-2 csepp ecetet vagy citromlevet). A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, befőttes gumival szorosan zárjuk. Ezután a zacskó sarkát 1, 5 milliméter hosszan levágjuk. (Ha keresztben is ugyanúgy levágjuk, akkor a nyílás csillag alakú lesz.) Egyszerre ne tegyünk túl sok habot a zacskóba, akkor ügyesebben tudjuk megfogni. A maradékot fedjük le, nehogy megbőrösödjön! A megírandó mézeskalácsot, ha szalvétára tesszük, könnyebben tudjuk forgatni. Néhány óra alatt megszárad a díszítés.
Ha ajándékba adjuk, celofánba csomagolhatjuk. Ha karácsonyfadísznek is szánjuk, a kész süteményeket tűvel lyukasszuk át, s így cérnát fűzhetünk bele. (Ha túl párás a lakásunk, a tészta megpuhulhat, és a vékony cérna hamar "átvághatja magát" a mézeskalácson!)
Két formát összeragaszthatunk lekvárral vagy vajas krémmel (vaj, méz, vaníliás cukorral) vagy vanília krémmel (1 csomag vanília pudingot 3 dl tejben megfőzni, és kb 3 dl felvert Hullalát adni hozzá).

Szép hétvégét mindenkinek :-)

2 megjegyzés:

  1. Én is sütök mindig.:) Szeretem,szeretjük...

    VálaszTörlés
  2. Garantáltan puha? Mert nekem még soha nem sikerült... :(

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!