3/29/2013

Nagypéntek

És jöttek ezrek és ezrek, mind őt siratták,
És körbejárt a bűnös neve is: az én nevem mondták.
Egy ember jött álmomban házamhoz, egy galileai
Oly éles tiszta fürkészű szemű, különös ember volt.
Én kértem mondja el sorsát, a dolgok kezdetét,
De a kérdésre egy szót sem válaszolt, mint ha nem is értené.
És jött egy bősz vad tömeg, sok ütni kész ököl, ádáz és durva nép!
Megrohanták mind, s itt megszakadt a kép...
És jöttek ezrek és ezrek, mind őt siratták,
És körbejárt a bűnös neve is: az én nevem mondták.

3/28/2013

Kivonulás

dr. Arnold Fruchtenbaum Messiáshívő zsidó tanító hallottam élőben, sem a személyisége, sem a tanítása nem ragadott magával, többek között azért, mert teológiailag sok helyen nem értettem vele egyet. Ez,  a Páskáról szóló tanítása viszont lenyűgöző, közelebb hozta hozzám az Utolsó vacsora ünnepét és magát az úrvacsorát is.


Sokáig gondolkodtam feltegyem-e ide ezt a tanítást, félek, megbotránkoztatok vele másokat. Azért döntöttem úgy, hogy felteszem, mert a Nagycsütörtökkel kapcsolatban sokaknak kérdése van, amire történeti háttér nélkül nehéz válaszolni.

3/27/2013

Bizonyságok*

Húsvét, a legbonyolultabb keresztyén ünnep, a gyerekek mégis értik. Egy 2. osztályos református hittancsoport húsvétja egyedülálló képekkel, gondolatokkal. Nézzétek meg, pár perc, megéri!

Ti vagytok pedig ezeknek bizonyságai. (Lukács 24, 48)

3/26/2013

Nem hétköznapi történet

17 éves Ráhel lányunk egy iskolai feladatot kapott, hogy az abortusz kapcsán meséljen el egy történetet. Arra használta ezt a lehetőséget, hogy egy nagyon személyes dolgot osszon meg az osztálytársaival. Ezt a történetet olvasta fel:
“A kórházi ultrahang-vizsgáló bejáratánál lévő gép már másodszorra írja ki: 2574. Ez az övé. Személyi számának utolsó négy számjegye. Miért hívják vissza? Belép a szobába, vizsgálják. A hölgy homlokát ráncolva ráközelít valamire. Ő csak homályosan lát fekete-fehér pontokat a gép képernyőjén.
- Jöjjön vissza fél óra múlva, addigra itt lesz a főorvos úr, ő is megnézi.
- Egy 13 milliméter nagyságú ciszta van a magzat fejében – hangzik az ítélet a főorvos szájából. – Hogy ez mit jelent? Egyelőre semmit sem tudunk mondani, de a maga érdeke, hogy egészséges gyermeket szüljön!
Érzi, nem bír most buszra szállni, közömbös arcokba nézni. A kórház előtt várakozó taxik egyikébe száll be és szorítja a kocsiajtón lévő könyökölőt. Könnyei tódulnának megállíthatatlanul. Hazaérve felhívja a férjét, és akadozva mondja a híreket. A férj rohan haza. Négy napjuk van a genetikai ultrahang-vizsgálatig.
Másnap Nagypéntek, aztán Húsvét, az egyik kedvenc ünnepük. Kimennek a csarnokba a húsvéti sonkáért. A szokásos diós kalácsot is megsüti, de könnyei időnként belepotyognak a kalács tésztájába. A baba eközben hatalmasakat rúg a hasában. Vigasztalni próbálja? Mi lesz velük? A baba meg fog születni, akármilyen lesz. De vajon milyen lesz? Nem sok jóval bíztatják őket a genetikán. Elképzelhető, hogy a baba Down-kóros vagy valami súlyos fogyatékossága van. A terhesség 20. hetében felajánlják, a babát elveszik, ha a házaspár úgy gondolja. Nem gondolják úgy. Barátok, ismerősök, rokonok, mindenki ezért a babáért imádkozik. Hogy történjen meg a csoda. Mert az orvosok szerint még ez is megtörténhet, bár kicsi rá az esély. És megadatott nekik! A kéthetente végzett genetikai ultrahang-vizsgálaton a ciszta méretének csökkenését regisztrálják. Először 9, aztán 7, aztán 4, aztán már csupán 2mm nagyságú. Az egyik vizsgálaton közlik, hogy a ciszta teljesen felszívódott. DE! De látnak valami mást. Agykamra-tágulatot, amely a baba agyának 1/3-át kitölti. – Hogy ez mit jelenthet? Nem tudják, de valamilyen fogyatékosságra számíthatnak. A megnyert csata után ismét ott állnak a startvonalnál. Ismét az abortuszt ajánlják nekik. Az egyik orvos kiabál velük: -Egy nyomorékot szülnek a társadalomnak!  Most már alá kell írniuk, hogy minden körülmények között megtartják a babát. Az utolsó hónap következik. Úgy tesznek, mint a többi fiatal pár, akik az első gyerek születését várják. Kiságyat vesznek, babakocsit, hordozható autósülést, kombidresszt és pelenkát. Gépiesen élik a mindennapokat. Dolgoznak, esznek, időnként alszanak. Minden addig fontosnak hitt kérdés, vágy másodlagossá válik. A baba a 41. hét végén sem gondolja, hogy világra kéne jönnie, köszöni szépen, jól van odabent. Hajnalban burkot repesztenek. – Ha délig nem indul be a szülés kiszerkesztjük magából a gyereket! – mondja határozottan a szakállas szülészorvos. A baba nem ijedt meg a kilakoltatástól, tehát jön a kiszerkesztés. A házaspár néhány szót tud váltani, az apa egy kis fülkében áll beöltözve. Az anyát már szúrják, készítik elő a műtétre. – Szikét! Húzzák, vonják, vágják a hasát. Kábultan, messziről hallja az orvos hangját: Kiemelés! Egy pillanat múlva minden eldől. Kilenchónapnyi aggódás egyetlen pillanatba sűrítve. – Egy egészséges kislány! – kiáltja az orvos.*
 “Én vagyok ez az egészséges kislány!” –folytatta Ráhel a történetét. Mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy ha a szülei elvetették volna, akkor ma nem lehetne az osztálytársuk és barátjuk.
Ráhel osztálytársai csendben figyeltek, sokuk szemében könnyek gyűltek, amint elmesélte saját történetét. Nem sokkal később egy sms-t kaptunk tőle: “Köszönöm, hogy akartatok!!! Isten csodálatos ajándéka, hogy ilyen szüleim lehetnek!” Csak csodáljuk, hogy Isten mit végzett az elmúlt 18 évben azóta a szomorú Húsvét óta!
Húsvét a leggyönyörűbb és egyben a leginkább érzelmeket felkavaró ünnep a számunkra. 18 évvel ezelőtt egy nehéz hírrel ünnepeltünk. 18 évvel később Isten ezt a nehéz hírt arra használta, hogy megérintse diákok szívét és az emberi élet Tőle való méltóságát és értékét hirdesse. Ezek a diákok ismerik Ráhelt, tudják, hogy Istent követi. Lányunk története az abortusz horrorját egy nagyon személyes szintre hozta a számukra.
Húsvétra készülünk. De a halálnak meg kell történnie, mielőtt a feltámadás bekövetkezhetne! A szenvedés és fájdalom igazságával való szembesülés a kegyelmet és a megváltást jelentéssel tölti meg. A Megváltónk fájdalmas halála ad a feltámadott életnek összehasonlíthatatlan értéket. 
A Húsvét a feltámadásról szól, de csak azok számára, akik már meghaltak önmaguk számára.
* a történet eredeti változatát feleségem, Grész Edina írta meg a Nők Lapja c. magazinban 11 évvel ezelőtt

3/25/2013

Helyreállít

Csak Isten tudja megbocsátani a vétkeimet, betölteni az ürességemet, a szeretethiányomat, Ő segít abban, hogy az életem minden területén helyreálljon a kapcsolatom Vele ... milyen jó, hogy meg is teszi ezeket. Erről (is) szól a Nagyhét.

3/23/2013

Zsúfolt

napokon vagyok túl, még intézem a banki hitelt (neverneding story :-( )
Megkötöttem az egyik zoknit
Készítettem pipacs kitűzőt, a nőnapi tulipánok organzájából, az átmérője kb 6 cm. A kitűzők hátulját ti hogyan oldjátok meg? Nekem jobb ötletem nem lévén, horgoltam egy kört...:-D
Csütörtökön és pénteken az Egyetemen voltam, mindkét nap katartikus volt, de nagyon kimerítő. 
BabaÁronnak én leszek a keresztanyukája, arra is készülök (ajándékkal és lelkiekben). Tudtátok, hogyegyszínű fehér babakardigánt sehol nem lehet kapni? Csak olyat amire van valami írva (I love daddy), vagy mintás (csíkos), vagy vicces (a hasára nyusziarc van rajzolva)? Muszáj kötnöm egy kardigánt 68-as méretben neki :-)
A Húsvétot mindenesetre várom már. Meg az óraátállítást. És a meleget. Kedves Benedek...
Legyen szép a hétvégétek!

3/20/2013

Nagyításban

Így néz ki a tengerparti homok 250-szeres nagyításban. Csodaszép. :-)

3/15/2013

Számolni


Legyen szép a hétvégétek :-)

3/14/2013

Öltöztetős baba felnőtteknek

Polyvore. Ismeritek? Jó móka. Divatközpontú, kreativitásra serkentő weboldal, ahol a felhalmozott hatalmas háttéranyag segítségével, ruha összeállításokat, hangulatképeket és egyebeket készíthetsz. Virtuális és hatalmas játszótér, ahol az ember lánya  rendre kitombolhatja magát :-) Szeretnék szép gardróbot, kevés, de jó minőségű, egymással jól variálható ruhákkal, ez a valóságban még nem megoldható, de itt bátran összeválogathatom a hozzám illő, nekem tetszőruhákat egy-egy alkalomra.



Leírás magyarul.

3/12/2013

Kötött zokni

Barkás Bea tanít türelmesen engem zoknit kötni. A minta eredetileg 3-as tűre van írva, Bea mindig ezt a leírást használja, ezért nem csináltam próbakötést, talán lazán kötök, vagy csak egyszerűen hozom a formám, mert már ezt is lebontottam, mert ez egy Jetire is jó lett volna :-) Sokszor gondolkodom azon, milyen jó, hogy nem lehet többet bontani, mint amennyit kötni/horgolni... :-)
 
Fonal: Gilice Kerekerdő
Tű: Addi 3 mm, 15 cm

3/11/2013

Marci, kép nélkül

Ő Marci: aki szeret hízelegni; aki ha szeretné hogy simogassam, bökdös az orrával; aki szereti a társaságot, sőt, a társaság közepe szeret lenni; aki kafa lakótárs :-)

Dokumentálásban még mindig csapnivaló vagyok, mentségemre legyen mondva, még mindig nincs  fényképezőgépem... Az elmúlt időszakban kötöttem aviatrix sapikat; horgoltam babagubót Áronnak; majdnem kész a halacskás babforgó, amit Áronnak horgoltam; varrtam Áron kiságyára zsebes tárolót és textil dobozt a pelenkáknak; varrtam füzért Nadinnak; befejeztem az első SBS-em, ami nagyon nagy lett, a befogója majdnem 90 cm; elkezdtem zoknit kötni tanulni, kedden megtanulom, hogyan kell a saroknál szaporítani és fogyasztani; hosszú idő után elővettem a kongrét és beregi pávamintát hímezek. Az elmúlt hetekben igen termékeny voltam... a költözés csupa pozitív változást hozott, megnyugodtam, évek óta nem aludtam rendesen... és ez csak most tűnik fel, hogy 3 hete minden éjszakát végigalszok; nem hullik a hajam; nem fáj a fejem... Igen, így utólag megvan a diagnózis, elkezdtem belecsúszni a depresszióba... szó szerint az utolsó pillanatban változtattam.

3/08/2013

Szeretném...

kép innen
Szeretném, ha meghallgatnál, de nem bírálnál
Szeretném, ha véleményt mondanál, de nem adnál tanácsot
Szeretném, ha bíznál bennem, de nem követelnél
Szeretném, ha segítenél, de nem akarnál dönteni helyettem
Szeretném, ha vigyáznál rám, de nem nyomnál el
Szeretném, ha néznél, de nem vetítenéd ki rám önmagadat
Szeretném, ha ölelnél, de nem fojtanál
Szeretném, ha biztatnál, de nem taszigálnál
Szeretném, ha támogatnál, de nem hurcolnál
Szeretném, ha óvnál, de hazugságok nélkül
Szeretném, ha közelednél, de nem rontanál rám
Szeretném, ha megismernéd belőlem azokat a dolgokat is, amik a legkevésbé tetszenek neked
Szeretném, ha elfogadnád, és nem iparkodnál megváltoztatni ezeket
Szeretném, ha tudnád, hogy MA számíthatsz rám…
Feltétel nélkül.
Jorge Bucay
 Legyen szép a hétvégétek!

3/06/2013

Lendület

Hajni levelét hozta tegnap a postás, amiben annyi gyönyörűség volt, hogy elakadt a szavam. Kaptam kézzel írt levelet, meseszép gombokat, forró csokit, csokoládét és egy könyvet, ami elindította a fantáziámat :-) Nagyon köszönöm a csomagot, ami sokkal több, mint pár darab kézzel fogható apróság... szívemet-lelkemet melengető minden kis darabja, igazi lendületet adott a márciusnak :)
Mindenkinek szüksége van támaszra, de mindenkinek szüksége van arra is, hogy támasz legyen. (Gyökössy Endre)

3/04/2013

Nyútózik az erdő

"S ha felsüt a nap, nyújtózkodik az erdő. A fák korhadt ágakat dobnak le magukról, az utak kezdenek felszáradni, a szél a téli sziszegés helyett lágyabb suhogással fésüli az erdőt, s egy reggelen a bokrok alatt kinyitja ezer, fehér csillagszemét a hóvirág. Hideg van még ilyenkor, s a hidegnek nincs más színe, csak a fehér. Utána jön a sárga, a kék, a lila, a rózsaszín és legvégül a nyár ragyogásában a pipacs égőpiros lángolása. De ez messze van még. Az erdő, a nap most még nem tud kis cselédeinek sem színt, sem illatot adni. De nem is kell. A természet éledése lassú és lágy, mint a simogató anyai kéz. Nem melegedik fel egyszerre, mert ez elpusztítana mindent, hiszen a fák magukban hordják még a téli dermedést, az állatok magukon a téli bundát, melyet ha hirtelen melegedne fel az idő, nem vethetnek le és tehetnek molyzsákba, mint az emberek." 
(Fekete István: Az erdő ébredése)
 kép

3/01/2013

Spring is in the air!

Tavasz ragyog.
Már olvadoz a hó a tornyokon
s a csermelyek lármája mormolón,
vígan gagyog.
Tavasz ragyog.
Kibuggyan a könny, mely a csalogány
szemébe a bús, téli éjszakán
beléfagyott.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Vers: Ariwira no Narihira, fordította Kosztolányi Dezső, képek a Pinterestről


Szép hétvégét mindenkinek :-)